• FR
  • NL
  • EN

Europeanen beschouwen de aanpak van de klimaatverandering als een prioriteit en ondersteunen energieonafhankelijkheid

Een grote meerderheid van deEuropeanen is vanmening dat klimaatverandering een ernstig probleem is (85%), volgens een nieuwe Eurobarometer-enquête die vandaag is gepubliceerd. Van de ondervraagden steunt 8 op de 10 (81%) de EU-brede doelstelling om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken. Vanuit economisch oogpunt is meer dan driekwart (77 %) van de Europeanen het ermee eens dat de kosten van schade als gevolg van klimaatverandering veel hoger zijn dan de investeringen die nodig zijn voor een nettonultransitie.


Bron : Speciale Eurobarometer over klimaatverandering


De meeste Europeanen (85 %) zijn het erovereens dat de bestrijding van de klimaatverandering een prioriteit moet zijn om de volksgezondheid en de levenskwaliteit te verbeteren. Evenzo is 83 % van de ondervraagden het ermee eens dat een betere voorbereiding op de negatieve gevolgen van de klimaatverandering het leven van de EU-burgers zal verbeteren. De Europese burgers voelen ook de gevolgen van de klimaatverandering in hun dagelijks leven. Gemiddeld voelt bijna 4 op de 10 Europeanen (38%) zich persoonlijk blootgesteld aan milieu- en klimaatgerelateerde risico's en bedreigingen. In acht lidstaten voelt meer dan de helft van de ondervraagden zich zo; Vooral in Zuid-Europa, maar ook in Polen en Hongarije.

Steun voor hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en energie-autonomie

Bijna negen op de tien Europeanen (88%) vinden het belangrijk dat de EU actie onderneemt om hernieuwbare energie te verhogen, en hetzelfde aantal (88%) vindt het belangrijk dat de EU actie onderneemt om de energie-efficiëntie te verbeteren, bijvoorbeeld door mensen aan te moedigen hun huis te isoleren, zonnepanelen te installeren of elektrische auto's te kopen. Driekwart (75 %) is van mening dat een vermindering van de invoer van fossiele brandstoffen de energiezekerheid zal vergroten en de EU economisch ten goede zal komen. 77 % van de Europeanen is het ermee eens dat maatregelen op het gebied van klimaatverandering innovatie zullen bevorderen. Meer dan acht op de tien Europeanen (84 %) zijn het erover eens dat Europese bedrijven meer steun moeten krijgen om te concurreren op de wereldmarkt voor schone technologieën, waaruit publieke steun voor de Clean Industrial Deal blijkt.

Burgers die zich inzetten voor individuele maatregelen en structurele hervormingen

Een grote meerderheid van de EU-burgers neemt individuele klimaatactie (92%) en maakt duurzame keuzes in hun dagelijks leven. Op de vraag wie het best in staat is om de klimaatverandering aan te pakken, is slechts 28% echter van mening dat zij het best in staat zijn om het tij te keren door middel van individuele acties. Volgens de burgers zijn de nationale regeringen (66 %), de EU (59 %) en het bedrijfsleven (58 %) het best geplaatst om de klimaatverandering aan te pakken. 44% zag regionale en lokale overheden ook in een positie om klimaatactie te ondernemen.

Klimaat in de media

Uit de enquête bleek dat 84 % van de burgers het ermee eens is dat de klimaatverandering wordt veroorzaakt door menselijke activiteiten, maar meer dan de helft van de respondenten (52 %) vindt dat de traditionele media geen duidelijke informatie verstrekken over de klimaatverandering, de oorzaken en gevolgen ervan. Als we meer in het algemeen kijken naar communicatiekanalen, is 49 % van mening dat het moeilijk is om onderscheid te maken tussen betrouwbare informatie en desinformatie over klimaatverandering op sociale media.

Achtergrond

Speciale Eurobarometer 565 over klimaatverandering ondervroeg 26 319 EU-burgers uit verschillende sociale en demografische groepen in alle 27 EU-lidstaten. De enquête is uitgevoerd tussen 18 februari en 10 maart 2025. Alle interviews werden persoonlijk afgenomen, hetzij fysiek bij mensen thuis, hetzij via video-interactie op afstand.

De EU is al lang een wereldwijde voortrekker op het gebied van klimaatactie en heeft een van 's werelds meest uitgebreide beleidskaders opgezet om emissies te verminderen, innovatie te stimuleren en een duurzame, veerkrachtige economie op te bouwen. Met bindende streefcijfers voor 2030 en klimaatneutraliteit tegen 2050 blijft de EU de instrumenten versterken die nodig zijn om een eerlijke en doeltreffende transitie tot stand te brengen. Uit de beoordeling door de Commissie van de geactualiseerde nationale energie- en klimaatplannen (NECP's), die op 28 mei is gepubliceerd, blijkt dat er sprake is van meer ambitie en duidelijkere nationale trajecten in de richting van collectieve doelstellingen voor 2030. Nieuwe initiatieven zoals de Clean Industrial Deal helpen innovatie te stimuleren en het klimaatbeleid te verankeren in het concurrentievermogen van Europa op lange termijn door investeringen in schone technologieën te versnellen en de industriële basis te versterken. Het actieplan voor betaalbare energie ondersteunt huishoudens en bedrijven bij de transitie en zorgt voor energiezekerheid en betaalbaarheid. Naarmate de voorbereidingen vorderen om de Europese klimaatwet te wijzigen en daarin een ambitieuze doelstelling voor 2040 op te nemen en volgend jaar een nieuw EU-klimaataanpassingsplan voor te leggen, blijft de EU vastberaden op weg naar klimaatneutraliteit, gebaseerd op innovatie, gedeelde welvaart en veerkracht.

Voor meer informatie

Speciale Eurobarometer over klimaatverandering

Uitvoering van de Europese Green Deal

Europese klimaatwet


Europeanen sturen een krachtige boodschap: Ze geven om het klimaat, ze voelen de risico's en ze geloven in actie. De Green Deal is geen abstract doel — het is een gedeelde weg naar een gezonder leven, veilige energie en een economie die werkt voor mensen. Deze enquête bevestigt dat de burgers klaar zijn om vooruitgang te boeken en zij verwachten dat wij met duidelijkheid en ambitie het voortouw nemen. Luisteren naar hen betekent de transitie eerlijk, snel en geworteld in solidariteit en waardigheid maken.

Teresa Ribera, uitvoerend vicevoorzitter voor een Schone, Rechtvaardige en Concurrerende Transitie

Uit deze enquête blijkt dat Europeanen zich zorgen maken over klimaatverandering en concrete en gedurfde acties willen. Hun krachtige steun voor EU-initiatieven, van schone energie tot industriële innovatie, is een krachtig mandaat om te blijven zorgen voor een eerlijke, veilige en concurrerende transitie naar klimaatneutraliteit. Ons beleid helpt die gedeelde ambitie om te zetten in actie in heel Europa. Het is onze taak als politici en beleidsmakers om deze steun te benutten en ervoor te zorgen dat we een transitie aanmoedigen en vormgeven die eerlijk is voor onze burgers en goed voor onze economie, samenleving en veiligheid.

Wopke Hoekstra, commissaris voor Klimaat, Nettonul en Schone Groei

Klimaatverandering is niet iets dat gaat gebeuren. Het is iets dat al gebeurt en het leven van mensen beïnvloedt. Europeanen maken zich daar duidelijk zorgen over en de EU is er om oplossingen te bieden. De steun van onze burgers voor acties om hernieuwbare energie te verhogen, de energie-efficiëntie te verbeteren en de energiezekerheid te vergroten door de invoer van fossiele brandstoffen te verminderen, is uiterst motiverend en toont aan dat we op de goede weg zijn. De EU moet het voortouw blijven nemen bij het bevorderen van een duurzame economie die het concurrentievermogen waarborgt en eerlijk is voor al haar burgers.

Dan Jørgensen, commissaris voor Energie en Huisvesting


Mots clés

Articles recommandés

Nieuwe regels voor de invoer van culturele goederen

Belgische kmo’s stralen optimisme: nooit eerder zoveel bedrijven plannen personeel uit te breiden sinds 2021